Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У "Харківських Соколів" — новий тренер

Сергей Чебышев и Валерий Плеханов. Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Уже готується підписання контрактів з декількома новачками, їх імена не розголошуються.

Топ-тренер, покращений бюджет і великі амбіції: «Соколи» готові до зльоту в новому сезоні.

Третій сезон в елітному дивізіоні українського баскетболу може стати проривним для "Харківських Соколів". Молодий клуб, заснований лише чотири роки тому, розкуштував рівень Суперліги, набивши достатньо шишок, а тепер готовий підкорювати нові вершини. Перед своїм третім сезоном в еліті «Соколи» отримують кардинально покращене фінансування і тренера топ-рівня, готового до вирішення серйозних завдань.

У перший день липня на базі Superior Golf & Spa Resort відбулося підписання контракту з Валерієм Плехановим – екстренером БК "Запоріжжя", який зумів вивести досить скромний за мірками українського баскетболу запорізький клуб у фінал Суперліги. Контракт підписали на три роки – від фахівця чекають не тільки якісного ривка команди у вищому дивізіоні країни, але і вибудовування вертикалі клубу, в рамках якої "Соколи" в найближчі роки отримають кадрову підживлення молодими гравцями від своїх фарм-клубів.

Підписання Плеханова в якійсь мірі дійсно стало сенсацією в українському баскетболі, адже він вважається одним з найперспективніших тренерів країни. Сам він у коментарі Kharkiv Today зізнався: дійсно, було чимало цікавих пропозицій, але вибір все-таки впав на Харків.

"Були привабливі пропозиції з України, їх я озвучувати не буду. Скажу, що була також Саудівська Аравія, Угорщина, Словаччина і дві пропозиції з Росії, – розповідає Валерій Плеханов. – Чому я вибрав Харків? По-перше, мені потрібен був клуб з амбіціями. По-друге, після того, як я приїхав з Донецька, я шукаю другу батьківщину. Сподіваюся, що тут її знайду. тут обидва моїх сини і, поспілкувавшись на сімейній раді, ми вирішили вибрати саме Харків".

Рівень амбіцій публічно підтвердив сам президент "Харківських Соколов" Сергій Чебишев. За його словами, клуб отримав фінансування, якого за чотири роки ще не було. Поліпшення пов'язано, перш за все, за допомогою міста і області.

"Якщо раніше місто і область виділяли по 100-160 тисяч гривень, то сьогодні ситуація змінюється. На даний момент обласний нам вже дав 600 тисяч, міський – 480 тисяч. Крім того, ми готуємо програму розвитку баскетболу в Харкові. Її повинні 14 липня підтримати і прийняти депутати Харківської міської ради. У рамках цієї програми нам може бути виділена сума у 3 мільйони гривень. Раніше навіть не було можливості вести якісь розмови на цю тему. Нарешті, вперше в цьому році Федерація баскетболу України не буде з нас брати гроші за участь, а вже почне нам давати. Нам обіцяно мільйон гривень у рік завдяки спонсорам Федерації. Це небагато, але – велике спасибі ", – поділився Чебишев.

Президент клубу додає: ще 1,2 млн грн "Соколи" отримають у вигляді субвенції завдяки сприянню нардепа Марії Мезенцевої. На ці гроші в Палаці спорту "Локомотив", де грає і тренується команда, встановлять сучасні LED-панелі по периметру майданчика. Це дозволить додатково рекламувати спонсорів і отримувати певні бонуси. Чекає "соколят" і відчутне розвантаження витрат, адже в рамках позбавлення від непрофільних активів "Укрзалізниця" незабаром повинна передати "Локомотив" обласній громаді. Це буде означати зменшення орендної плати за спорткомплекс під час матчів і тренувань.

Загалом — бюджет БК "Харківські Соколи" на майбутній сезон повинен досягти двох мільйонів гривень у місяць.

"З приводу нашого бюджету. Виходить мільйон гривень у місяць. Як ми домовилися з тренером, цей мільйон повинен йти на заробітну плату гравцям. Щоб їздити на змагання, платити агентам, селитися в готелях, харчуватися, потрібен ще мільйон. Тобто ми всі повинні розуміти, що мова йде про два мільйони у місяць — щоб ми змогли прожити і щось показати у плані результатів", — резюмував президент.

А результатів від команди будуть чекати серйозних. Це підтверджує і новоспечений головний тренер, за словами якого, питання потрапляння у плей-офф навіть не підлягає обговоренню. Мовляв, для команди це буде завданням-мінімум, а ось максимум — це якомога вище місце в умовах зростаючого рівня Суперліги.

"Потрібно розуміти, що чотири клуби Суперліги у фінансовому плані стоять окремо від інших і комплектуються зовсім по-іншому. Але наше завдання — набрати колектив, який не непоступливий, не визнаватиме авторитети і буде давати результат, — розповідає Плеханов. — Комплектація команди вже йде, вона у повному розпалі. Не можу сказати, що цей процес легкий через те, що змінився формат ліміту на легіонерів. Тепер їх може бути 5 у складі і 4 одночасно на майданчику. Українців, які можуть витримувати цей рівень, не так багато і поки перемовини навіть з ними йдуть складно. але ми намагаємося комплектуватися тими людьми, які допоможуть нам в наших амбітних планах, велика частина з них буде робити натиск на досвід. Поки ми розглядаємо чотирьох легіонерів для старту сезону, але можуть бути коригування". 

За словами тренера, вже є кілька потенційних новачків, контракти з якими будуть підписані найближчими днями. Але озвучувати їх імена не хочуть, щоб зберегти інтригу для вболівальників.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.