Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Олігархи і радник Путіна. Як стають почесними громадянами Харківської області

В облсовете начали обсуждать кандидатов на звание почетных граждан области. Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
сессия облсовета депутаты.  Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today

Традиція нагороджувати цим званням відомих людей за їхні заслуги з'явилась у 2006 році. Але до когорти почесних протиснулись люди, які не мають ніяких заслуг перед областю.

Щорічно у січні експертна рада із обласних депутатів і почесних громадян Харківської області збирається, щоб обрати серед кандидатів п’ятьох переможців. Затверджувати їх буде перша сесія обласної ради, яка відбудеться 27 лютого. KHARKIV Today дізнавався, як розглядають кандидатури і чому серед переможців є люди, які не мають до Харкова і області ніякого відношення.

Потрібен мораторій?

За 14 років з часу присудження почесного звання його отримали 65 чоловік. Право висувати кандидатів мають не тільки депутати обласної ради, але і трудові колективи, партії, територіальні громади, юридичні та навіть фізичні особи. Тобто заявку може подати будь-яка людина, заборонено тільки пропонувати самого себе. Почесні громадяни отримують значок, грамоту і щомісячну премію у розмірі 2,5 прожиткових мінімумів (у 2020 році це – 5 255 гривень). Кошти виплачують тільки після того, як володар звання напише заяву. Деякі "почесні" премію не отримують.

Жодного з володарів звання його не позбавили, на відміну від Харкова, де із "почесних" виключили сенатора Російської Федерації Олександра Шишкіна. Так, член експертної ради, обласний депутат Дмитро Булах вважає, що звання потрібно або скасувати, або накласти мораторій на нові нагородження, доки не буде затверджена нова процедура. На його думку, серед почесних громадян повинно бути  більше спортсменів й менше чиновників.

"Ці звання – заслужений, народний, почесний – я вважаю атавізмом. Там склад такий – і Ахметов, і Суркіс, як вони туди потрапили?", — заявив він KHARKIV Today.

Рінат Ахметов і Григорій Суркіс стали почесними громадянами Харківської області у 2008 році – разом з дисидентом Євгеном Анцуповим, олімпійським чемпіоном Юрієм Поярковим і головою обласної Організації ветеранів Олексієм Котляревським. Їх нагородили з формулюванням "за заслуги перед футболом". Але жоден з них не був помічений у великих заслугах перед Харківською областю. Ахметов, до речі, не єдиний олігарх, який нагороджений почесним званням, у перші роки його отримав і Олександр Ярославський, але він хоча б жив у Харкові на той час.

таблица
Деякі почесні громадяни були відібрані за сумнівними критеріями. Графіка: KHARKIV Today 

Більшість лауреатів — чиновники, директори великих підприємств, ректори і проректори, депутати всіляких рад. Є серед них як дійсно відомі люди, наприклад, Євген Кушнарьов, так і маловідома Тетяна Біловол, серед заслуг якої було згадано тільки членство в облраді (в "Партії регіонів"). Серед нагороджених – малочисельна група спортсменів. У списку немає жодного представника артистичних і робітничих професій.

"Дехто 30 років тому був визначним, але зараз все змінилось, інші пріоритети, але ж людина все рівно достойна. Ахметов – це було політичне рішення ради, я тоді за запропонований склад не голосував. З того часу механізм внесення кандидатур змінився", — пояснює критерії відбору кандидатів член експертної ради, депутат Харківської облради Андрій Стронов. На його думку, вносити зміни в процедуру вибору почесних громадян області необхідно, але саме звання слід залишити.

Велика відповідальність

Ще одна претензія деяких членів ради до самої процедури призначення — її непрозорість. Подекуди неможливо зрозуміти, за яку з кандидатур вже проголосували, а за яку — ні. Наприклад, у цьому році члени ради представили 13 кандидатів, але досі незрозуміло, як п’ять з них потраплять на голосування до облради.

"Експертна рада обговорює претендентів. Їх було більше, але деяким повернули документи, вони були неправильно оформлені. Ми зможемо назвати людей, які отримають це звання, тільки після сесії облради, а до того часу ні я, ні будь-хто з депутатів не мають права називати імена тих, хто буде представлений", — розповів KHARKIV Today голова Ради почесних громадян області Микола Тітов.

На його думку, інститут почесних громадян Харківської області потрібен, тому що ці люди виконують представницькі функції на різноманітних заходах і слугують прикладом підростаючому поколінню. Позитивно ставиться до звання ще одна його володарка, ректор Харківського регіонального інституту державного управління Нацакадемії держуправління Людмила Бєлова. "Я позитивно ставлюся до цього статусу, тому що знаю багатьох почесних громадян області, які заслужили це звання, бо вони активно працювали і працюють. Вважаю, що цей статус важливий, щоб таких людей знали і пам’ятали", —  пояснила вона KHARKIV Today.

садовничий
Почесний громадянин Віктор Садовничий і Володимир Путін.  Фото: rbc.ru

Серед почесних громадян є люди, які, дійсно, прославили область далеко за її межами. Це — і згаданий вище Юрій Поярков, і знаменитий легкоатлет Богдан Бондаренко, і Олександр Масельський, який був першим головою Харківської обласної державної адміністрації незалежної України. Але затесалися серед "почесних" і сумнівні особи, які отримали звання за кон’юнктурними міркуваннями чи своїми діями не виправдали високої довіри.

Наприклад, ректор Московського державного університету ім. Михайла Ломоносова, почесний громадянин Москви, довірена особа Володимира Путіна Віктор Садовничий, який народився у Лозівському районі на Харківщині. Це він у кінці 2016 року доповідав Путіну про те, що філіал вузу у Севастополі до анексії Криму "утискали". А у 2017 році сказав, що абітурієнти з атестатом "ЛНР/ДНР" отримають знижку на освіту у вузі.

Наявність таких суперечливих персон у списку почесних громадян ставить під сумнів саму престижність цього звання.
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.