Роман Семенуха: В принципах реорганізації мережі освіти відбулися істотні зміни — БЛОГ

Верховна Рада підтримала зміни щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв.

Верховна Рада підтримала зміни щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв.

В принципах реорганізації мережі закладів загальної середньої освіти відбулися суттєві зміни.

Верховна Рада України в другому читанні ухвалила закон 4629-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти". Чекаємо на підпис Президента.

Отже, які відбулися зміни: 

  • Будь-яка громада, яка здатна заснувати й утримувати ліцей та надавати якісні освітні послуги, — матиме таку можливість. В попередній редакції таке право було лише в обласних та міських рад населених пунктів, де проживає понад 50 тисяч людей.  Дуже позитивна зміна, народні депутати виправили свої помилки, за що і подякуємо їм.
  • Функціонування не менше 3-х профілів і 2-х класів на паралелі в ліцеї, у гірській місцевості — не менше 1 класу. Наповнюваність класу — не менше 25 учнів. Після першого читання законопроєкт передбачав не менше 4-х паралельних класів, і це викликало велику стурбованість у освітян, з якими я спілкувався. В цілому добра зміна, але викликає подив норма про комплектність класу для сільської місцевості в 25 учнів. Це стане серйозною перепоною, бо в реалії така норма мала б бути біля 15-18 учнів. Як за таке могли голосувати особливо депутати мажоритарники — сказати важко.
  • Раніше у складі ліцею могла існувати лише середня і старша школа, тобто 5-12 класи. Нові зміни до закону дозволяють громадам включати до закладу ще й початкові класи. Таке нововведення пояснюють тим, що маленьким громадам буде важко розділяти школу на ланки.
  • Дошкільні підрозділи не можуть бути структурними підрозділами ліцею. Садочки в гімназіях або в початкових школах мають бути в окремих будівлях, або мати окремі виходи, щоби потоки дітей не перетиналися.
  • Впровадження самої освітньої реформи переноситься з 2024 на 2027 рік. Але до 1 вересня 2024 року органи місцевого самоврядування мають затвердити плани  формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти. 

Ну дуже, на мою думку, суперечливе рішення. Фактично це відтермінування реформи з усіма наслідками. А якщо врахувати, що такий розтягнутий період часу буде збігатися з різними виборчими кампаніями, що викличе неодмінне бажання у різних політичних формувань спекулювати на цьому. Дуже сумнівне рішення.

Тепер м’яч на стороні громад. Але раджу їхнім керівникам, якомога швидше готувати плани своєї освітньої мережі, а не чекати до 2024 року.

Оригінал: Roman Semenukha / Facebook