Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

США хочуть зберегти обличчя Путіну

Сопредседатель Общественной инициативы "Права Справа"

26 січня в Дубаї зустрінуться спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер і помічник російського президента Сурков.

За словами Волкера, ситуація на Донбасі, якою була, такою і залишатиметься навіть після вступу у дію закону про реінтеграцію, оскільки російський контроль і командування силами там були присутніми. Він також зазначив, що Росія переслідує політичні цілі завдяки окупації українських територій, але вона не змогла їх досягнути. Тож прийде час, коли Кремль перегляне свою позицію, і ця окупація стане йому невигідною.

"Ми всі сподіваємося, що Росія перегляне свою позицію, а саме її керівництво дійде до висновку, що окупація території України більше не в її інтересах… Ми повинні створити ситуацію, щоб Росія захотіла припинити конфлікт", - заявив він в інтерв’ю DW.

США дають Росії чіткий сигнал – варто погодитися на пропозицію введення миротворців, і тоді Вашингтон натисне на Україну щодо імплементації політичної частини "мінських угод". Не виключено, що під час зустрічі розглядатиметься саме російський варіант миротворчої місії ООН, щоб дати можливість Путіну зберегти обличчя, але за рахунок України.

Наміри США підтверджують заяви Волкера і інших американських політиків і чиновників. Зокрема, заява Волкера, що закон про деокупацію Донбасу відповідає мінським угодам, і США очікують завершення президентських виборів у Росії, аби потім домовлятися з господарем Кремля. Тобто, у США є чіткий план дій, "дорожня карта" щодо України.

Примітно, що і в США, і в Європі постійно підкреслюють, що "мінські домовленості", всі без виключення пункти, є обов"язвовими до виконання. При цьому Волкер наголошує, що Україні заважає ухвалити закони про амністію бойовиків, особливий статус ОРДЛО виключно позиція Росії.

Напередодні зустрічі, глава Державного департаменту США Рекс Тіллерсон у телефонній розмові з міністром закордонних справ РФ Лавровим, закликав Росію прискорити виконання мінських угод та протидіяти ескалації бойових дій на Донбасі. Він наголосив на прискоренні виконання Росією своїх зобов'язань за мінськими угодами та протидії нещодавній ескалації бойових дій на сході України.

У свою чергу Волкер підкреслив, що "мінські домовленості" є дуже важливими для встановлення миру на Донбасі. На його думку, завдяки ним Росія підтверджує свою прихильність відновленню суверенітету та територіальної цілісності України.

Тобто, як тільки РФ виведе війська, Вашингтон почне тиснути на Україну у питанні виконання саме політичної частини "мінських домовленостей". Кремлю показують: Україну ми контролюємо, вона виконуватиме те, що ми скажемо.

Варто нагати заяву екс-віце-президента США Джозефа Байдена, що через тиск США в Україні за кілька годин звільнили генпрокурора Шокіна.

Байден дав фактичну оцінку українському політикуму, підкресливши остаточну втрату суб’єктності нашої держави, що США за кілька годин можуть зняти навіть генпрокурора. Це не просто спогади. Показана ціна питання – США дають мільярд, а Україна звільняє Шокіна. Це посил саме Росії, що США повністю впливають на внутрішню ситуацію в Україні.

Позицію вищих ешелонів влади США щодо рішення надати Україні летальну зброю, на що досить болісно реагують у РФ, прокоментував генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес, який висловив здивування продажем Україною своїх танків під час війни.

"Під час мого візиту на Харківський танковий завод я помітив на його території низку блискучих нових танків. Я запитав: "Що це? – "Це на експорт." – "Експорт? Ви просите Javelin, а самі експортуєте танки?", – розповів генерал.

З цим Волкер і поїхав на зустріч із Сурковим. Тому, на мою думку, після зустрічі Волкера і Суркова варто очікувати обміну військовополоненими, а потім на нас будуть тиснути, щоб ми виконували "Мінськ-2".

Варто зазначити, що ухвалена в законі про деокупацію під тиском Заходу стаття про визнання документів про народження і смерть "Д/ЛНР" – це фактична легітимізація псевдореспублік і смертельний вирок Україні.

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.