Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

"Росію названо агресором. Залишилося її перемогти", - реакция соцсетей

Фото: nikvesti.com
Реакция политиков и блогеров на принятие закона о деоккупации Донбасса.

Сегодня, 18 января, народные депутаты 280 голосами приняли закон о реинтеграции Донбасса. Журналисты, политики и общественные деятели отреагировали на решение в соцсетях.

Президент Петр Порошенко считает, что принятие Закона - продолжение реинтеграции Донбасса политическо-дипломатическим путем.

"280 – за! Ми продовжуватимемо прокладати шлях для реінтеграції окупованих українських земель політико-дипломатичним шляхом. Це - ключовий сигнал відповідного Закону, який сьогодні ухвалила ВР за моєї ініціативи. Це - сигнал і для Донбасу, і для Криму: ви - невід’ємна частина України!, - написал Президент Петр Порошенко в Facebook.

Пилип Духлій, блогер:

Приняли 7163 про признание России оккупантом, реинтеграции регионов и усиление полномочий силовиков там. По сути - это отмена Минска и переход к новому формату переговоров и подготовка к возврату регионов.Обратите внимание, что те же люди, кто требовал полной мобилизации, пойти в атаку и все вернуть силой - скоро начнут ныть по теме "а нафига нам тот Донбасс".

Єгор Соболєв, "Самопоміч": 

"Ми визнали частину Донбасу окупованою Росією".

Sergij Tikhy,  журналіст:

РОСІЮ НАЗВАНО АГРЕСОРОМ. ЗАЛИШИЛОСЯ ЇЇ ПЕРЕМОГТИ

280 голосів «за». Росію визнано агресором. Тепер доведеться довго відповідати на запитання, чому цього не було зроблено раніше. І взагалі – дуже цікаво буде спостерігати за тим, як прожовуватиме цю даність уся та міжнародна машина (ОБСЄ, «Мінськ», Нормандський формат» тощо), яка нагромадилася за ці роки навколо російсько-української війни. І не треба применшувати значення цього факту розмовами про те, що війна – гібридна, тобто, не остаточна, не повна, прихована у чомусь. Це війна ХХ1 століття. Хто, наприклад, зараз оголошує війну, як того досі вимагає міжнародне право? По відношенню до Наполеонівських війн, Перша Світова, не кажучи вже про Другу – теж була «не такою», гібридною, іншими словами.

Тепер нам залишилось перемогти…

Бо цим законом влада бариг фактично легалізовує торгівлю на крові. Так, умови торгівлі з тимчасово окупованими територіями можуть встановлюватися Кабінетом Міністрів без жодних!!! законодавчих обмежень.

Mustafa Nayyem, нардеп, «Демальяннс»

Законопроект "о деоккупации" ПРИНЯЛИ - 280 "за". Краткое резюме по документу:

КТО ОПРЕДЕЛЯЕТ ГРАНИЦЫ ОККУПАЦИИ

Границы и перечень временно оккупированных населенных пунктов в Донецкой и Луганской областях будут определяться президентом Украины по представлению Министерства обороны и на основе предложений Генштаба ВСУ. Эта норма частично противоречит положениям Конституции, в которой не предусмотрены такие полномочия президента.

С КАКОГО МОМЕНТА БУДЕТ ОТСЧЕТ НАЧАЛА ОККУПАЦИИ

Это один из самых спорных моментов документа. В законопроекте не указана точная дата оккупации отдельных территорий Донецкой и Луганской областях. В документе есть только отсылочная норма к закону о Крыме.

КТО НЕСЕТ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА УЩЕРБ ВО ВРЕМЯ ОККУПАЦИИ

Законопроект достаточно однозначно возлагает всю ответственность за моральный и материальный ущерб, причиненный Украине на Российскую Федерацию. Плохая же новость в том, что в законопроекте не указаны ни период, ни условия причинения такого ущерба, ни территория, на которой это произошло.

ЧТО СЛОЖНО НАЗВАТЬ ПОЗИТИВНЫМ

Два момента.

  1. Беспрецедентные и неявно прописанные полномочия для «всех лиц, которые привлечены к осуществлению мероприятий по «обеспечению национальной безопасности и обороны, отпора и сдерживания вооруженной агрессии Российской Федерации в Донецкой и Луганской областях».
  2. В документе прямо указано, что принятием этого закона Верховная Рада формально-юридически одобряет решение президента Украины об использовании Вооруженных Сил и других военных формирований для сдерживания и отпора российской вооруженной агрессии в Донецкой и Луганской.

Михаил Павлив, директор Фонда гуманитарных стратегий:

Только что, голосами 280 представителей "партии войны" Украина в одностороннем порядке вышла из "Минских соглашений".

Roman Semenukha, нардеп, «Самопоміч»

Жоден закон не повертає втрачені території. Окуповані території повертають лише власні Збройні сили.

Заклики про дипломатичний шлях мені нагадують заклики Грушевського про необхідність дипломатичного вирішення агресії рядянської Росії 100 років тому. Версальській договір не визнав Україну, що стікала кров’ю від банд комуністів.

Сьогоднішнє рішення парламенту про визнання Росії агресором надто слабке і кволий крок вперед. Але на більше цей парламент не здатний.

Sergey Vysotsky:

Дуже радий тому, що по принципових для держави питаннях наша коаліція-2014 в складі 5 фракцій може діяти злагоджено. Там де на кону стоїть виживання держави не буває влади та опозиції. Є тільки українці. Доречі, оппо-блок голосував червоними. Хоча як правило їх просто немає в залі під час голосувань. Певно кремлівські кукловоди дають 20% премії за саме активну антиукраїнську позицію під час голосувань за ті закони, які найбільше дратують Кремль.

George Tuka, глава Луганской областной военно-гражданской администрации:

ВРУ прийняла Закон "Про особливості державної політики...". 280 голосів "ЗА". Епопея завершена.

p.s. Як я розумію, згадка про припинення дії корупційного Закону про вільну економічну зону "Крим" вилучено. Тест не пройдено.

Sergey Rybalka, нардеп, РПЛ:

Нарешті! Ми змогли прийняти Закон про тимчасово окуповані території Донбасу.

Можна по різному оцінювати деякі з його норм, однак, сам факт його появи це позитив для країни. На четвертий рік війни ми нарешті починаємо називати речі своїми іменами, а не «АТО». Як і передбачалося, фракція Радикальної партії голосувала за його прийняття.

Як би там не було, але це також один з кроків на шляху до миру. Тож тепер треба думати і працювати над тим, щоб повернути свої території і нарешті налагодити там мирне життя.

Олег Тягнибок, голова ВО "Свобода":

Чому «Свобода» не підтримала так званий «закон про деокупацію Донбасу»?

Бо під бравадою про «визнання Росії агресором», під гарною вивіскою закону про деокупацію українцям із барабанним боєм показової антиросійської риторики підсовують фактично визнання вимог агресора. На четвертому році священної війни з Москвою влада так і не назвала війну війною. Це вже навіть не АТО. Це — «заходи для забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

Бо цей закон закріплює фактичну капітуляцію в кримському питанні. Закон передбачає застосування різних правових підходів до окупованих Москвою територій – Криму, Донеччини і Луганщини, що є неприйнятним.

Бо замість окупанта платити за утримання окупованих територій будуть українці...

Бо це чергова спроба ґвалтування Конституції. Закон порушує визначений Конституцією порядок використання Збройних сил України...

Бо нашим військовим фактично забороняють навіть не воювати – захищатися. Ба більше, цей закон фактично криміналізує!!! їхні дії...

Бо цим законом влада бариг фактично легалізовує торгівлю на крові. Так, умови торгівлі з тимчасово окупованими територіями можуть встановлюватися Кабінетом Міністрів без жодних!!! законодавчих обмежень...

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.