Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Коли видатки перевищують доходи в державі

заступник голови Харківської ОДА

Публічні фінанси співають романси.

Коли видатки перевищують доходи в державі. Чому Уряд вперто витрачає більше ніж збирає ?

За останньою інформацією Міністерства фінансів України про стан виконання Зведеного та Державного бюджетів за січень - червень 2018 року, бюджет країни залишається дефіцитним. За результатами першого півріччя дефіцит склав 9,8 млрд грн.

Коли треба подати добре сумні новини, представники влади нерідко вдаються до маніпуляцій, розмовляють полуправдами. Зокрема, урядовий піар працює таким чином, що серед людей наразі вперто подається інформація про зростання доходів бюджету.

В звіті Мінфіну і справді йдеться про зростання доходів на 13,7% або про збільшення на 20,9% доходів по загальному фонду. Але цей документ має і продовження, де сказано, що у 2018 році зросли не тільки доходи, а й видатки. Зріст видатків бюджету зафіксовано на рівні 25,4%.

Нацбанк у своїй звітності та інфляційних прогнозах неодноразово наголошував на тому, що соціальний сектор перетворився на тягар для української економіки, зокрема, потужне навантаження дає Пенсійний Фонд. Але Уряд продовжує вдавати вигляд, що все під контролем, дефіцити скорочуються, а дохідність зростає.

Що б не казали міністри, недоотримання ЄСВ (базової складової дохідної частини бюджету ПФУ) сьогодні є. Це видно зі звітів Державної казначейської служби, і цифри говорять чесніше за посадовців. Так, станом на 27.06 надходження ЄСВ склали 21 млрд грн, станом на 25.07 - 15,6 млрд грн. За місяць бачимо падіння показника більше ніж на 4 мільярди гривень.

Згідно з відповіддю Пенсійного фонду на мій запит, станом на 1 червня заборгованість з платежів до фонду, в тому числі ЄСВ, складала 22,5 млрд грн. 9,4 млрд грн заборгували державні підприємства. Майже 2 мільйони людей - працівників цих підприємств втрачають свій страховий стаж.

Й досі немає відповіді Уряду : чому скоротилися надходження від ЄСВ.

Робити непопулярні реформи й кроки, говорити чесно з суспільством - чи не єдиний вихід сьогодні.

Оригінал: Роман Семенуха/Facebook

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.