Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Харьковчан призывают подписать обращение против идеи Кернеса вернуть Жукова

Харьковский антикоррупционный центр подготовил открытое обращение к главе ХОГА Алексею Кучеру, чтобы он не допустил переименования проспекта Григоренко в Жукова.

Харьковский антикоррупционный центр подготовил открытое обращение к главе ХОГА Алексею Кучеру, чтобы он не допустил переименования проспекта Григоренко в Жукова.

Напомним, 26 февраля на сессии горсовета градоначальник Геннадий Кернес планирует переименовать проспект Петра Григоренко в маршала Жукова. Этот вопрос включен в повестку дня сессии, хотя Закон о декоммунизации запрещает подобное переименование. Глава ХАЦ Дмитрий Булах просит поддержки у жителей города.

"Я и мои коллеги уже один раз доказали ему, что это незаконно, но Геннадий не унимается. А не унимается он потому, что ему нужно как-то мобилизовать свой электорат перед выборами. Больше ничего предложить избирателям он не может. Только Жуков и ничего кроме Жукова. И т.к. ситуация уже напоминает откровенный фарс, мы решили обратиться к главе Харьковской ОГА Алексею Кучеру, чтобы не допустить откровенное повторное нарушение закона", — написал Булах.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Жуков опять живой: Кернес решил переименовать проспект Григоренко

Полный текст обращения:

Шановний Олексію Володимировичу!

Ми, підписанти цього відкритого звернення, звертаємось до вас з приводу грубого порушення чинного законодавства України Харківським міським головою Геннадієм Кернесом та Харківською міською радою.

Відповідно до розпорядження Голови Харківської обласної державної адміністрації від 17 травня 2016 року №181 "Про перейменування об’єктів топоніміки м. Харкова", яке було видане з метою забезпечення виконання Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", відповідно до статті 3 Закону України "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій", станція Харківського метрополітену "Маршала Жукова" перейменована на "Палац Спорту" та проспект Маршала Жукова перейменований на проспект Петра Григоренка.

В 2019-му році, в період передвиборчої кампанії до Верховної Ради України, на догоду політичним амбіціям Харківського міського голови Геннадія Кернеса, який входив до першої п’ятірки виборчого списку політичної партії "Опозиційний блок", була прийнята перша спроба розгойдати суспільну ситуацію у Харкові та прийняти незаконне рішення про перейменування вулиці Петра Григоренка на Маршала Жукова.

На розгляд 27 сесії 7 скликання Харківської міської ради Харківської області, яка відбулась 19 червня 2019 року, було винесено проект рішення «Про розгляд електронної петиції» стосовно перейменування. Слід зазначити, що це перший випадок, коли електронна петиція потрапила на розгляд на сесію міської ради, як того вимагає Закон, а не отримала формальну відписку. Варто також згадати, що проекти альтернативних петицій просто не реєструвалися на сайті міськради. Підготовка ж цього рішення розколола харківську громаду, викликала громадські заворушення, мітинги та протистояння. Так, оскільки харківська місцева влада тривалий час не виконувала вимоги закону України Про декомунізацію, після мітингу, який відбувся 2 червня 2019 року у Харкові біля Палацу Спорту, було демонтовано пам’ятник маршалу Жукову.

Розгляд вказаного питання на сесії Харківської міської ради 19 червня 2019 року також відбувався із численними сутичками та протистояннями. Присутні на сесії харків’яни та окремі депутати міської ради в своїх виступах звертали увагу міської ради та харківського міського голови на те, що розгляд даного питання відбувається з численними порушеннями чинного законодавства. А саме перейменування грубо порушує ч.6 ст. 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», відповідно до якої "Забороняється присвоювати юридичним особам та об’єктам права власності імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР)".

Маршал Радянського Союзу Георгій Костянтинович Жуков обіймав керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, а саме:

заступника Народного комісара оборони СРСР з 15 січня до 30 липня 1941 року;
Верховного Головнокомандуючого Збройними Силами СРСР – першого заступника Народного комісара оборони СРСР з 2 серпня 1942 року до 24 червня 1945 року;

Міністра оборони СРСР з 9 лютого 1955 року до 26 жовтня 1957 року.
Георгій Костянтинович Жуков також займав керівні посади у комуністичній партії, а саме:

Кандидат в члени Президіуму Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу з 27 лютого 1956 року до 29 червня 1957 року;

член Президіуму Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу з 29 червня 1957 року до 29 жовтня 1957 року.

Незважаючи на численні попередження про порушення законодавства України, Харківська міська рада прийняла Рішення №1667/19 «Про розгляд електронної петиції», відповідно до якого вулиця Петра Григоренка була перейменована на проспект Маршала Жукова.

Оскільки порушення чинного законодавства були очевидними, то декілька громадських організацій та фізичні особи були вимушені звернутися з позовом до адміністративного суду.

Другий апеляційний адміністративний суд постановою від 08 листопада 2019 р. по справі №520/6394/19 вирішив: "Адміністративний позов Черняка І.Ю., Булаха Д.А., Харківської територіальної організації партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність", Народного депутата України Білецького А.Є., Політичної партії "Демократична сокира", Харківської обласної організації Всеукраїнського об`єднання "Свобода" до Харківської міської ради, треті особи - Харківська обласна державна адміністрація, Український інститут національної пам`яті про визнання протиправним та скасування рішення- задовольнити.
Визнати протиправним та скасувати Рішення Харківської міської ради Харківської області 27 сесія 7 скликання від 19 червня 2019 року №1667/19 "Про розгляд електронної петиції".

Таким чином, незаконність перейменування проспекта Маршала Жукова встановлена судовим рішенням, яке набрало законної сили.

Однак Харківським міським головою не було припинено спроб збільшити градус протистояння серед харківської громади. 19 листопада 2019 року на сайті Харківської міської ради було розпочато «громадське обговорення у формі електронної консультації» з питання присвоєння імені Маршала Жукова шляхом перейменування проспекту Петра Григоренка в місті Харкові. Однак, вказаний захід було створено не для реального громадського обговорення, а виключно для маніпуляцій. Міська влада виключала можливість реального підрахунку голосів.

Так, станом на 26 листопада 2019 року на сторінці громадського обговорення проголосувало 1716 осіб, з них не підтримало перейменування 83%, а підтримало лише 17%. З метою маніпулювання результатами, харківська міська влада здійснила втручання в систему обговорення і на наступний ранок залишило лише 897 голосів, знищивши думку 899 осіб. Вказаний факт підтверджений не тільки доказами, які додаються до цього звернення. Факт втручання підтвердив і начальник департаменту з питань інформації та зв'язків із громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко. У подальшому обговорення було прикладом виключних маніпуляцій. Міська влада у ручному режимі не приймала голоси харків’ян, які голосували проти повернення у Харків імені Жукова, та організовувала штучні голосування на підтримку цього рішення.

Так, голова Інституту національної пам’яті голова Українського інституту Національної пам'яті Антон Дробович повідомив наступне: "Я знаю щодо конфлікту перейменування проспекту Жукова на Григоренка у Харкові. Громадяни сигналізують, що насправді в ході опитування більшість були за Григоренка. В екстреному режимі, коли вже підходив кінець голосування, було втручання в опитування. Наші фахівці на місцях говорили, що у них є навіть скріни, коли вчителям робили розсилку, скільки чоловік від кожної школи повинні проголосувати за Жукова, — сказав Дробович. — Такі втручання говорять про те, що хтось намагається спотворити бажання місцевої громади. Більшості байдуже, меншість проти, а прогресивно налаштовані громадяни — за те, щоб проспект носив назву Григоренка. Тому хтось втручається, намагається маніпулювати. Я б порадив органам місцевого самоврядування не робити так, тому що, якщо ти починаєш маніпулювати думкою громадян, рано чи пізно пружина повертається " (копія повідомлень ЗМІ додається).

Також дуже багато харків’ян повідомляли, що їх голос не було враховано, незважаючи на їх численні спроби.
Таким чином, вказане нібито громадське обговорення жодним чином не відображає реальні думки харків’ян, а є лише спробою розхитати ситуацію в Харкові.

Саме з цією метою на розгляд 33 сесії 7 скликання Харківської міської ради Харківської області, яка відбудеться 25 лютого 2020 року виноситься проект рішення «Про розгляд подання та зміну назви (перейменування) об’єкта топоніміки» щодо перейменування проспекту Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова.

Відповідно до п.1, 2 ч.1 ст.2 закону України "Про місцеві державні адміністрації": "Місцеві державні адміністрації в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечують:
1) виконання Конституції, законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади вищого рівня;
2) законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян".

Враховуюче вищевикладене, просимо Вас у межах вашої компетенції, вжити всіх заходів, необхідних для запобігання порушенню законодавства України, зокрема закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», з боку Харківського міського голови Геннадія Кернеса та Харківської міської ради, та прийняттю незаконного рішення про перейменування проспекту Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова.

Обращение может подписать каждый харьковчанин до 12:00 21 февраля в пресс-центре "Накипело" (улица Свободы, 7/9) с 11:00 до 18:00.

Комментарии: 1

19 февраля, 2020 - 17:10
жуков

обязательно подпишу что бы был проспект Жукова

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.