Нажмите "нравится", чтобы читать KHARKIV Today на Facebook

Харків став лідером серед "замінованих" міст через надмірну увагу країни-агресора, - Роман Семенуха

В Харькове летом десятки раз анонимы сообщали о минировании зданий. Фото: KHARKIV Today
В Харькове летом десятки раз анонимы сообщали о минировании зданий. Фото: Константин Чегринский/KHARKIV Today
Це пов’язано перш за все з підвищеною увагою країни-агресора.

За 8 місяців 2018 року в місті зареєстровано 1041 повідомлення - це найбільший показник серед всіх українських міст. Таким чином в Харкові намагаються посіяти паніку великою кількістю повідомлень про «замінування».

Про це розповів народний депутат України від Фракції «Об’єднання «Самопоміч» Роман Семенуха.

За його словами, це сумне лідерство Харкова пов’язано перш за все з підвищеною увагою країни-агресора.

Згідно до офіційних даних, біля 80% всіх фейкових повідомлень про замінування надходять з Росії.

Найчастіше в Харкові «мінують» торгівельні та бізнес центри, також повідомляють про замінування магазинів побутової техніки, супермаркетів і станцій метрополітену.

Керівники місцевих підприємств, власники ТРЦ та БЦ аби щоразу не виводити людей з будівлі і не зупиняти роботу розробили внутрішню інструкцію на випадок «мінувань». Вони пишуть заяву працівникам оперативних служб, які приїжджають на розмінування, в документі вони беруть на себе відповідальність за те, що в будівлю ніхто сторонній не входив і вибухових пристроїв не заносив.

«Звісно, така схема допомагає не проводити евакуацію людей і не створювати паніку в тих місцях, які найчастіше «мінують», але чи допоможе вона у випадку реальної загрози?», - коментує Роман Семенуха ситуацію в Харкові.

Покарання за фальшиві повідомлення про замінування в Україні досить суворі – 8 років в’язниці. Але за 8 місяців вручено лише 69 підозр по всій країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Хроническое "минирование": Кто терроризирует харьковские бизнес-центры?

«В Харкові йде цілеспрямоване залякування місцевих жителів з метою посіяти паніку. Окрім того, це вимотування сил працівників і перевірка на пильність оперативних служб, які за добу отримують до 100 неправдивих повідомлень про замінування», - вважає Р. Семенуха.

Нардеп переконаний, що обласне управління СБУ замість того, аби займатись політичними переслідуваннями опонентів діючої влади та обслуговуванням фінансових інтересів на замовлення обласної державної адміністрації, вони повинні негайно взяти ситуацію під контроль. Те, що відбувається з масовими замінуваннями явно носить ознаки не лише кримінального характеру, але й має всі ознаки інформаційної та кібератаки з боку сусідньої держави.

Нагадаємо, в червні в Харкові майже кожного дня до поліції звертались з повідомленнями про замінування бізнес-центрів, але вони не підтверджувались. В липні стали надходити повідомлення про начебто мінування інтернет-магазинів та спортклубів. Повідомлення найчастіше надходили з електронної пошти.

Простой текст

  • HTML-теги не обрабатываются и показываются как обычный текст
  • Строки и абзацы переносятся автоматически.
  • Адреса веб-страниц и email-адреса преобразовываются в ссылки автоматически.